top of page

Ar pasākumu par Herderu Latvijas Nacionālā bibliotēka uzsāk Kantam veltītu norišu ciklu

2024. gada 8. februārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisinājās diskusija “Johans Gotfrīds Herders: no pasaules atpakaļ Rīgā”. Tajā par apgaismības filozofiju sarunājās Eva Pīrimē (Eva Piirimäe, Tartu), Kaspars Renners (Kaspar Renner, Potsdama) un Raivis Bičevskis. Līdz ar šo pasākumu, kura audio ierakstu vācu un latviešu valodā var noklausīties Spotify kanālā “Klausītava”, LNB kopā ar domubiedriem aizsāk norišu ciklu, kas veltīts 300. gadadienai kopš filozofa Imanuela Kanta dzimšanas.

Attēlā redzams skats uz Grāvenheides muižu pie Juglas ezera, kur Johans Gotfrīds Herders kopā ar draugiem, iespējams, uzturējies Jāņu svinību laikā un klausījies latviešu tautasdziesmas.

(J. K. Broces akvarelis pēc V. D. fon Budberga gleznas no LU Akadēmiskās bibliotēkas krājuma. Brotze: Monumente, Bd. VII, 112. LUAB)



Ne tikai filozofi, bet arī apgaismības un vācu kultūras pētnieki šo gadadienu atzīmēs daudzviet Eiropā un pasaulē. Arī mūsdienās Kanta atziņas nav zaudējušas savu aktualitāti. Tās sniedz iespēju no jauna pārdomāt priekšstatus par ētiku, morāli un racionālu saprātu 21. gadsimtā, kad izrādījies, cik trauslas ir apgaismības vērtības.


Ne visiem zināms ir fakts, ka Kanta darbi pirmoreiz izdoti un lasīti tika Rīgā – tie nāca klajā leģendārajā Johana Frīdriha Hartknoha izdevniecībā. Latvijas grāmatniecības pētniekiem Kanta jubileja ļauj no jauna aktualizēt Rīgas nozīmi apgaismības laikmeta Eiropas intelektuālajā kartē un šķetināt iemeslus, kas saistīja Kantu ar Rīgu – par to plašāk esam jau runājuši Latvijas Radio raidījumā “Grāmatai pa pēdām”.


Arī projekta “Grāmata un sabiedrība Latvijā: Eiropas dimensija un kultūras pārmaiņas” komanda, kuru veido pētnieki no LNB un Latvijas Universitātes, sadarbībā ar Johannesa Gūtenberga Universitāti Maincā rīkos starptautisku zinātnisku konferenci, kas norisināsies Rīgā 25.–27. septembrī. Vienlaikus ar konferenci tiks atklāta Kanta darbu pirmizdevumiem veltīta izstāde.

Taču visa gada garumā LNB aicinās interesentus uz pavadošajiem pasākumiem. Starp tiem izceļams vācu vēsturnieka Manfreda fon Betihera priekšlasījums par Kanta saikni ar Latviju, kas norisināsies filozofa dzimšanas dienā – 22. aprīlī. Tam sekos diskusija par Kanta darbu izdošanu Rīgā 24. aprīlī. Savukārt 30. maijā ieskatu Kanta darbos no 21. gadsimta perspektīvas sniegs saruna “Brokastis ar Kantu” LNB korē.


Informācijai gan par šiem, gan citiem pasākumiem aicinām sekot līdzi LNB sociālajos medijos un latviešu grāmatas piecsimtgades mājas lapā gramatai500.lv.


 

Pasākumi tiek īstenoti ciklā "Latviešu grāmatai 500", kuru atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, un norit fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta "Grāmata un sabiedrība Latvijā: Eiropas dimensija un kultūras pārmaiņas" (LZP-2023/1-0263) ietvaros.



 

Informāciju sagatavoja:

Pauls Daija

Vadošais pētnieks

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālrunis: +371 26 735 250

Comments


bottom of page